dinsdag 20 oktober 2015

Cup cake gekte



Voor mijn verjaardag heb ik van mijn zusje het kookboek Rudolph's Cupcake Compleet gekregen, omdat ze weet dat ik verzot ben op 24kitchen. Nu ik in een huis woon met een echte oven werd het tijd om eens een goede studie te maken naar cupcakes. Het monde uit in een cupcake gekte waarbij ik in twee weken zeker zes trees van 12 cupcakes heb gemaakt, zowel hartig als zoet. Hierbij de recepten die het beste waren.


Zoete cupcake
De beste zoete cupcake, van deze cupcake-week, is de 'normale' chocolade cupcake, met de mokkacrème van 'Oma's Mokka'.

Cupcake
droge producten
140 gr bloem
50 gr cacaopoeder
1 el bakpoeder (10-13 gram)
220 gr suiker

snufje zout
natte producten
1 ei (evt meer)
120 ml koffie (briljante toevoeging!)
60 ml melk
60 ml zonnebloemolie (kan ook boter)
vanille (half stokje of 1 el vanille-extract)

Verwarm de oven op 180°C. 
Meng de droge producten in de ene kom en de natte producten in een anderen kom. Daarna doe je het bij elkaar en roer het (kan gewoon met de hand met een garde) tot een glad beslag. Cupcakebeslag is nog natter dan normaal cakebeslag, no worries, daardoor 'worden ze lekker sappig'. 

Schep de cupcake tree vol. Ik heb het geprobeerd met en zonder papiertjes, ik prefereer zonder papiertje. Wat je kunt doen is de tree invetten en een beetje bloem erin kloppen/schudden. Je kunt de vakjes helemaal vol doen, dan komt er zo'n dop bovenop zoals hierboven op de foto, zeker als je een beetje uitschiet met het pakpoeder. 
Je kunt ze ook driekwart vol doen, zoals het recept zegt, dan worden het wat plattere cupcakes waar makkelijk(er) een topping bovenop gespoten kan worden. 
Hoe dan ook: 25-27 minuten in de oven. 

Topping 
Mokka-extract (ook wel koffiesiroop, oftewel de hemel, maak gerust 2x zoveel)
Banketbakkersroom
250 ml melk
vanille (stokje of 1 el extract)
2 eidooiers
50 gr suiker
1 el bloem
Mokkacrème
250 gr (zachte) boter
60 gr poedersuiker

Mokka-extract
70 ml espresso
30 gr suiker

Maak eerst de bakkersroom, dan de mokka-extract en dan de mokkacrème. Bakkersroom maken klinkt super fancy, maar het is best te doen. 
Meng de melk en de vanille in een pan en kook het voor 5 minuten op laag vuur. Klop ondertussen de eidooiers met de suiker 'crèmeachtig'. Doe de bloem erbij en meng alles goed door de melk. Laat het hele mengsel nogmaals 5 minuten zachtjes koken: BLIJF ROEREN. 
Giet het mengsel op een plat bord, huishoudfolie eroverheen en laat het afkoelen. 

Kook de koffie met de suiker tot het een dikke smurrie is, nog dikker dan pannekoekensiroop (1-2 el), niet te veel roeren ook al gaat het bubbelen. 

Klop de boter en de poedersuiker zachtjes tot het goed gemengd is (10 min. in de keukenmachine met bisschopshaak). Roer nu de bakkersroom erdoorheen tot het glad is en voeg tenslotte, al kloppend, de (afgekoelde) mokka-extract toe. Als het goed is is het nu een precies goed om te spuiten. 

Gebruik bij het spuiten een kartelmondje. Hageltjes erover en presenteren. Het hele spuiten vergt nogal wat techniek, dus: lekker veel oefenen! #voorelkeverjaardagcupcakesmaken

Lekkere toevoegingen: een hele hoop geraspte kokos door het beslag, het kan zelfs een deel van het bloem vervangen (niet alles). En varieer er lekker op los. Houd je meer van kaneel dan van vanille? Dan doe je dat erin! Denk wel even na over welke smaken goed bij elkaar passen. Chocola en kaneel zijn niet mega goede vriendjes ;) 

Hartige cupcakes
Goed dan de hartige cupcakes. Ik wilde eigenlijk scones maken zoals mijn moeder ze altijd maakt, maar in dit cupcakeboek staan hartige cupcakes dus dat is wat ik ging maken. Uiteraard mijn eigen variant erop. Hartige cupcake met kaas dus, en als je het lekker vindt kun je er ook hamblokjes (150 gr) in doen. 

Ingrediënten

droge producten
300 gr bloem
10-13 gr bakpoeder
snufje zout en versgemalen peper

natte producten
1 gesnippert sjalotje (of een bosuitje of 2)
1 geperst teentje knoflook
2 eieren 
300 ml volle melk 
60 ml zonnebloemolie
150 gr geraspte kaas 

Verwarm de over op 180°. 
Wederom: meng eerst in de ene kom de droge ingrediënten (zout en peper is droog) en in de andere de natte (sjalot, knoflook en kaas zijn nat). Roer ze daarna door elkaar heen tot een glad beslag. 
Vul de tree zoals hierboven beschreven en bak de cakejes 25 minuten. 

Italiaanse variant: Mozzarella in plaats van Goudse kaas, en voeg gesnipperde zongedroogde tomaatjes toe en doe er minimaal 3 el pesto bij, mag ook meer van pesto heb je niet snel te veel. Paar blaadjes verse basilicum erdoorheen gesnipperd en buon appetito.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten