zondag 6 december 2015

Bakplaat herfst

Ouder kwamen eten, dus ik moest koken voor veel mensen die gezond willen eten. Die week was ik bij vriendinnen geweest die spruitjes met feta, pompoenpitten uit de oven maakte. Dat is dus blijkbaar super simpel, en smaakt heel lekker. Daarom wilde ik 2 gerechten maken: een schaal met herfst groente en een met spruitjes. Echter, door tijd en ruimte gebrek, heb ik halverwege de spruitjes toch op de bakplaat erbij gegooid.
Sinds dit succes maak ik bijna elke week zo'n ovenschotel met groente, aardappels.
Als je dit als enige gerecht maakt, wat prima kan, voeg dan voor de eiwitten ook wat spekreepjes toe. Echt heel lekker!


Ingrediënten
  • Herfstgroenten (200 gr per persoon): wortels (winter.. maar toch ook goed verkrijgbaar in de herfst), pastinaak, pompoen, spruitjes
  • half hardkokende aardappels (2 medium per persoon) 
  • zoete aardappels (1 grote per persoon) 
  • pompoenpitten
  • 1 ui per 2 personen
  • 1 teentje knoflook per persoon
  • olijfolie
  • rozemarijn & tijm
  • peper en zout


Bereiding
Schil de wortels, pastinaak, aardappels. Ontdoe de pompoen van zijn schil en pitjes (de pitjes kun je bewaren, schoonmaken en opbakken). Maak de spruitjes schoon. Snij alle groente in blokken, zo groot als je het zelf wil. Voor gelijkmatige gaarheid is aan te raden de aardappels en zoete aardappels iets groter te laten omdat die snel gaar zijn. Wortels en pastinaak zijn weer wat minder snel gaar, dus die moeten iets kleiner.
Snij de uit in 8 parten (ja als mandarijnpartjes). De knoflook kun je persen, in stukjes snijden. Of deels persen en deels gewoon ongepeld per teentje erbij doen.
Doe alles in een groet kom, hussel het met de olijfolie, rozemarijn, tijm, peper en zout. Doe het op een bakpapiertje op de oventree. Verdeel de groente er gelijkmatig over, strooi de pompoenpitten er overheen. Je kunt het, als je een kleinere portie maakt ook in een kleinere ovenschaal doen.

Tip van Jamie: als je het bakpapier verkreukt tot een prop en nat maakt is het heel makkelijk te vervormen. Het is wel veel makkelijker stuk, dus onder de kraan proppen, dan op de overtree en dan de groente daarop husselen is niet handig want dan krijg je overal scheurtjes. 

Verwarm de oven op 180 ºC en bak de groente voor ongeveer 45 minuten, korter als je hete lucht doet, tot ze een beetje donder aan de bovenkant zijn en het hele gebeuren lekker geurt en knispert. Als je er nog feta in doet, doe dat dan de laatste 10 minuten, dat is voldoende en dan brand het niet aan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten