zaterdag 14 maart 2015

Hete Bliksem






Vandaag was het weer echt winter. KOUD! Terwijl de zon afgelopen week zo hoopvol heeft doen schijnen. Ik heb vandaag heel veel tijd nodig gehad om op te warmen als ik even naar buiten was geweest... Vandaar het recept van vandaag: hete bliksem.












Ken je het gerecht Hete Bliksem? Het is Oud Hollandse appel-aardappel stampot. Ik kende het niet tot tv kok Rudolf me erop wees. En geef toe, als Rudolf een gerecht aanprijst dan wil je het maken. Gelukkig is dit zo'n simpel en goedkoop gerecht dat het deze keer ook echt kán!
Hete bliksem is loei heet vanwege de kokende appels, als je het goed maakt gaan de appels zelfs karemelliseren (smaakt naar jawel karamel), wat in feite gebrande suiker is. Het smeltpunt van suiker is maarliefst 186 graden Celsius. Dus pas op voor je tong en goed blazen.

Dit plaatje is van Joe Webb (http://www.joewebbart.com/)

Hoe dan ook, hete bliksem is warm en daarom perfect voor koude winterdagen als deze. Hete bliksem is in feite een combi van appelmoes en aardappelpuree. Je kunt een pakje aardappel pure en een pot appelmoes bij elkaar flikkeren. Kun je doen. Maar wat is daar Oud Hollands aan? Het is lekkerder om zelf te maken, en je kunt dan precies de verhouding, substantie, en toevoegingen bepalen. Kruimig, helemaal glad, met een beetje meer of minder nootmuskaat of liever kaneel. Zeg het maar! Ga voor jou ultieme mondbeleving.

Basis recept:
1 uitje gesnipperd
2 (half) kruimige aardappelen per persoon
1 zoete/appelmoes appel per persoon.

Schil de aardappels en de appels. Snijd de aardappels in blokken ongeveer even groot, de appels in parten (meer dan 4 per appel). Was de aardappelen, zand in de stampot is niet zo heel lekker.
Snipper het uitje, en fruit het heel even.
Doe de aardappelen en ruim water erbij. Kook de aardappels ongeveer 15 minuten gaar. Aardappels zijn gaar als ze uit elkaar vallen als je erin prikt en draait met en vork.
Giet het water af, maar bewaar het water. Laat een klein laagje sowieso in de pan en doe de appelparten bij de aardappelen en de ui. Doe er ook een klein snufje zout bij. Nootmuskaat is hier ook lekker bij. Roeren, prakken, scheutje melk of water erbij als het niet smeuïg genoeg is.
Opscheppen, BLAZEN en op(warm)eten maar!

Variaties
Dit recept is een klassieker in de Nederlandse keuken, maar in Duitsland wordt het ook gegeten. Daar staat het beter bekend als 'Himmel und Erde' (hemel en aarde). Aan de Himmel groeien de appels, uit de Erde komen de aardappels. Poetisch hè!
Als we het over Duitsland hebben, dan hebben we het over Bratwurst, wat heel goed bij dit gerecht past. Wil je nog meer vlees? Uitgebakken spekjes is ook lekker erbij.

Persoonlijk houdt ik van een zoetere variant. Ik doe er graag kaneel bij. Suiker erin raad ik af. Wat je wel kunt doen is geen water in de pan laten, maar een blokje boter (tegen het aanbakken) en dan de appels erin
Voor de dagen dat ik lui ben en geen boodschappen wil doen maar wel groente wil, heb ik altijd spinazie à la crème en doperwtjes in heb. Spinazie à la crème is niet lekker erbij, maar doperwtjes wel. Bovendien ontdooien ze super snel in die hete stampot. Doperwtjes zijn gaar als ze groen zijn en zacht. Als ze valer groen/geel/bruin worden, ben je te ver gegaan. Snel van het vuur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten